Dobre rano en dobry den
Door: eef
Blijf op de hoogte en volg Eveline
14 Februari 2006 | Tsjechische Republiek, Brno
Tsjechisch is een moeilijke taal. Veel moeilijke klanken en aangezien het een Slavische taal is, lijkt het niet op Nls, Engels of wat dan ook bekend is voor ons. Sja. We komen er wel. Ik ga in ieder geval de komende maanden de lessen volgen. Wie weet steek ik er nog wel een beetje van op en spreek ik het een heel klein beetje... De titel betekent btw goede morgen en goede dag.
Dinsdag zijn we officieel verwelkomd in Brno en op de Masarykova Univerzita met een praatje, borrel en hapje. Allerlei Tsjechische specialiteiten, erg lekker. 's Avonds natuurlijk ook weer uitgeweest hehe. Met Jamie (USA) en Jodie (B).
Maar het echte gefeest begon vooral de dag erna: de Sloveense party. Die slovenen weten hoe ze moeten feesten zeg. Het ging dit keer om (een van de vele) afscheidsparties van twee meiden. Vooral slammers waren erg populair: mix sprite en wodka, ram het op tafel met een theedoek er op en zo snel mogelijk drinken... Iedereen was redelijk snel redelijk dronken, dus er werd erg gelachen. Hetzelfde feestje werd de komende avonden doorgezet, ben zelf op vrijdag ook nog even gaan kijken.
Donderdag een tour door Brno gehad. Het is best een mooie stad, ik hoop dat het op de foto's een beetje overkomt... We zijn naar de 6e verdieping van een gebouw gegaan om vanuit daar het dak op te klimmen, met een erg mooi uitzicht over de stad. Daarnaast een paar kerken bezocht, en daar zijn er hier in het centrum van de stad ontzettend veel van. 's Avonds met veel Finse en Sloveense students weer leuk gefeest in de vaste internationale tenten Livingstone en Charlie's Hat.
Zaterdag was denk ik de leukste dag tot nu toe. En dit keer niet vanwege het gefeest. Ok, dat was er later ook, erg leuke avond met een Franse film. Tereza is Tsjechische en had ons uitgenodigd mee te gaan naar een film op het Europees filmfestival. Daarna uit, maar vooral de excursie van de dag zelf was geweldig. Met een hele groep eerst naar de Cerna Hora (zwarte berg) bierbrouwerij geweest en daarna op weg naar een schitterend grottenstelsel in het natuurgebied Moravski Krast. Erg indrukwekkend. Het toppunt was toch wel het enorme sneeuwballengevecht en de tocht naar het uitzichtpunt dat alleen te bereiken was door een bevroren trap af te sleeen, en dat zonder slee natuurlijk haha. De trip terug naar de bus was ook een avontuur. Nog nooit zo veel sneeuw gezien!
Zondag te lang geslapen en de was gedaan, gisteren ook erg veel lol gehad. We zijn op uitnodiging van hockeykenner Kenneth met een groep naar een hockeymatch van de lokale club Kometa gaan kijken. Heel fanatiek aangemoedigd en hotdogs gegeten! Gaat er heftig aan toe dat ijshockey. Veel 'checks'. Volgende week gaan we waarschijnlijk weer, misschien wordt ik nog wel een fan :-) 's Avonds Goonies gekeken hihi en naar een underground drum and bass party gegaan. Erg apart. Lekker vaag kunnen dansen.
Ik moet zeggen, ik heb het erg naar mijn zin. Erg veel leuke mensen om me heen uit zo veel landen. Belg(en), Slovenen, Amerikanen, Duitsers, Finnen, Polen, o en Nederlanders haha. Het is inderdaad heel makkelijk om mensen te ontmoeten. Iedereen is zo open en je loopt overal op feestjes binnen waar je de host maar nauwelijks van kent. Je hoeft hier op campus maar op de gang rond te lopen en je hebt zo een paar uitnodigingen zitten :-)
De komende dagen zit ik in Ostrava. Tereza heeft een aantal meiden, Jodie (B), Maria (Fins), Konnie (D), Ilse (Nl) en mij uitgenodigd voor een bezoek aan haar hometown. Gezelligheid!
Ok ik brei er een end aan. Erg lang verhaal, maar er is ook zo veel gebeurd. Jammer dat ik nog niet meer foto's kan posten, maar dat doe ik zsm. Uitbreiding komt eraan. Veeeeel liefs!!!!
14 Februari 2006 - 10:35
Anja Z:
Ha Eef! Wat leuk dat je het zo naar je zin hebt, ga zo door! Ik zit nu tegenover Linda logboeken in te vullen...lieve groet van Anja -
14 Februari 2006 - 10:47
Sarah S ;):
Hela hola! Leuk alweer zo'n snel bericht! Handig dat je ook ff emailt :) Tof dat het zo cool is daar. Ik ben aan het werk! EN het is stil op het studiepunt.Dus lekker om jou verhaal te lezen. Nog maar 3 weken...en dan (gelukkig) weer parttime! Dus vermaak me me je verhalen! :) KusssssS. -
14 Februari 2006 - 10:50
Stean:
Go party!! white rabbit :) -
14 Februari 2006 - 10:56
Jorrrn:
Haha eef, en jij maar denken dat 't lastig is om mensen te leren kennen :D told ya ;)
Klinkt wel erg tof hee al die feesten! Zeg, hoe zien die Tsjechische dames er nou uit? Foto's foto's! (altijd leuk als extra reden om langs te komen :P)
Afscheidfeestjes zijn idd the bomb! Down the hatch!....
Hee fijne valentijn nog trouwens ;) -
14 Februari 2006 - 13:03
Pa:
Hé meis,
Hardstikke leuk voor je! heb je al flink wat glazen wodka achterovergekiept? Ik bedoel: letterlijk...scherven brengen geluk. Ga maar lekker door met genieten en hou ons op de hoogte.
Kus,
Pa -
14 Februari 2006 - 14:20
Anke Vonk:
Lieve Eef, Te gek, dat je je zo vermaakt in Brno. Ik heb nog niet helemaal door wie je kamergenote is: Tereza ? of iemand anders ? Jij gaat er natuurlijk vanuit, dat als jij zoveel byzondere kontakten legt, wij het hier 1000 km weg, bij kunnen houden. Fijn, dat de sfeer ook zo open is. In de paar dagen, die wij met jou in Brno hebben door gebracht leek iedereen nog een beetje terughoudend. De ommekeer in houding en vertrouwen in je medemens na een jarenlange situatie waar iedereen iedereen kon verraden doe je niet in een paar jaar. Heel verstandig van de universiteit om mede door zo'n programma dat proces van vertrouwen te versnellen. Ook heel byzonder om mee te maken. Toen wij met Hopkins in Praag waren t.b.v. een advies aan Havel en zijn mensen werd er gezegd, dat de toekomst veel mogelijkheden zou bieden, maar tegelijkertijd ook wat eigens kwijt zou raken. Jij ziet Tjechië nu in het proces met mensen die het communisme nog hebben mee gemaakt in een land dat nog zoekende is. Dat is een nog meer byzondere ervaring dan een verblijf in het buitenland toch al is. Zeker nu je ook mensen uit het land zelf als vrienden krijgt zul je daar veel van opsteken denk ik. Meisje, geniet er van. Bedankt voor het zo regelmatig kontakt onderhouden. We zullen aan je prikbord denken, net als aan de verplichte deurversiering. Het zorgen voor die versiering hebben wij ons toegeëigend.
Je hoort ons nog (uiteraard). Wij hadden net een dag voor jouw laatste reactie jouw adres opgeduikeld, dus...........
Liefs ook van Frans, Anke. -
14 Februari 2006 - 21:57
Mirjam:
Hai Evelien, leuk je verhalen te lezen, grappig dat Saskia en jij nu zoooooooooover van elkaar toch allemaal reuze spannende dingen meemaken.
Heb je ook al lekkere tsjechische dingen gegeten? Het eten is er zo lekker, ik kan je vooral de bramborasky aanraden en wens je daarbij dobre chut. -
15 Februari 2006 - 03:40
Lily:
oxoxox -
15 Februari 2006 - 20:56
Saskia:
Hi eef!
Leuk alweer een nieuw verhaal! En klinkt echt super wat je daar allemaal doet, vooral heel veel gezelligheid en zo hoort het ook :D
Denk je trouwens dat je je verblijf daar kan rekken tot begin juli?? Dan kan ik ook nog langskomen!
Ik mail je snel,
xSas -
15 Februari 2006 - 22:22
Ralph:
Eef's World, Eef's World, party time, excellent, woo woo woo! Heers jij even :D
Nieuwtje uit deze regionen: wij gaan antikraak naar Utrecht! 5 min lopen naar de Uithof!! -
17 Februari 2006 - 00:07
Tom:
heeeeeej!
Fijn berichtje weer erbij! ...en dan dacht je dat je niet nog meer feestjes kon krijgen, ha. Dropje zit op m'n pc kast wat te spinnen en zegt hi! Overmorgen komt ma weer terug en m'n auto is op 8 punten afgekeurd, duseuh, dikke pret hier! Anywhome, party on, party on, party on! Beer 'n whisky all night long, party on, party on, party on! -
19 Februari 2006 - 13:16
Dick De Vries:
Tof om je ervaringen te lezen. Erg leuk om te lezen, vooral omdat je het zo naar je zijn hebt. Tsechisch wouw lastig hoor. Eef geniet en ervaar ik blijf het lezen Kus Dick -
19 Februari 2006 - 15:50
Eefinbrno:
Dag allemaal! Bedankt voor al jullie reacties, erg fijn om te lezen :) Ik zorg snel voor meer foto's. Hoop dat alles daar ook ok is, hou me op de hoogte he! Liefs!! -
20 Februari 2006 - 00:35
Anke:
Hoi Eef,
Leuk om al die reactie van vrienden en familie ook aan deze kant van de lijn te kunnen lezen. Leuk, dat jij ook reageert op je eigen verslag. Belangrijk om een mening te hebben over je eigen werk (grapje !!).
Wij (schrijvers en de mensen, die van plan zijn te schrijven, maar het nog niet gedaan hebben) kijken uit naar je volgende "verslag".
Liefs van Frans en mij,
Anke -
20 Februari 2006 - 00:38
Anke Nog Even.:
Even kort want het is 1.35 uur ! In Nederland zijn tweedehands auto's duur omdat er zoveel verkocht worden naar de vroegere Oostblok-landen. Kun jij misschien voor je broertje een auto mee brengen ? Niet mee terug komen rijden hoor, want we hopen je te halen t.z.t.
Nogmaals liefs van ons beiden en hopelijk lig je nu op een oor (twee is zo lastig)
Anke